Noutăți / A crescut limita maximă de viteză pe anumite drumuri din România!

Noua limită maximă pe drumurile expres din România va fi de 120 km/h, în loc de 100 km/h, așa cum este în prezent, după ce Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege care vine în ajutorul șoferilor.

Legea adoptată cu 283 de voturi și o abținere, a fost trimisă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. Așa cum prevede legea, actul va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Adoptarea legii a venit fix la timp pentru că au fost dați în circulatie primii kilometri de drum expres din Romania. E vorba de un lot de 18km din DEx12 Craiova - Pitesti, ce reprezinta varianta de ocolire a orasului Bals.

Prevederile actului normativ care modifica viteza maximă admisă pe drumurile expres


Proiectul, depus în octombrie 2021, modifica OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice în sensul stabilirii unui regim diferențiat între drumurile expres și drumurile nationale europene atât în ceea ce priveste viteza maxima admisă, cât și din perspectiva regimului de circulație aplicabil acestora.

Așa cum prevede proiectul de lege, vitezele maxime admise în afara localităților pentru autovehiculele din categoriile A si B vor fi: 
- 130 km/h pe autostrazi;
- 120 km/h pe drumurile expres (fata de 100 km/h cum este acum);
- 100 km/h pe drumurile nationale europene (E);

- 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri. 

Pentru autovehiculele din categoriile C, D si categoria D1 vitezele maxime vor fi: 
- 110 km/h pe autostrazi;
- 100 km/h pe drumurile expres (fata de 90 km/h cum este acum);
- 90 km/h pe drumurile nationale europene (E);
- 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 si C1 limitele de viteza vor fi 
- 90 km/h pe autostrazi;
- 85 km/h pe drumuri expres (fata de 80 km/h cum este acum); 
- 80 km/h pe drumurile nationale europene (E); 
- 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri. 

„Pe autostrazi sau pe drumurile expres este interzisa circulatia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depasite, fara autorizatie speciala de transport eliberata de administratorul drumului public, conform reglementarilor in vigoare, a vehiculelor cu tractiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau impinse cu mana, a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere si a masinilor autopropulsate pentru lucrari agricole, precum si a vehiculelor care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h”, se arata in actul normativ.

De asemenea, se modifica inclusiv prevederile referitoare la ce este interzis pe drumurile expres. Astfel, laarticolul 108 alineatul 1, litera d, punctele 5-7 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

5. circulatia sau stationarea pe spatiul interzis care separa sensurile de circulatie pe autostrada sau drum expres;
6. stationarea ori parcarea autovehiculelor pe autostrada sau drum expres in alte locuri decat cele amenajate special si semnalizate;
7. executarea pe autostrada sau drum expres a manevrei de intoarcere sau de mers inapoi, circulatia sau traversarea de pe un sens de circulatie pe celalalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediana sau racordurile dintre cele doua parti carosabile.

chestionare auto Drpciv Drpciv Chestionare permis de conducere