Noutăți / Accident auto: ce obligații avem?

Conducătorii auto implicați în accidente au o serie de obligatii pe care trebuie să le îndeplinească pentru a evita sancțiuni contravenționale sau, în anumite cazuri, chiar și închisoarea.

Trebuie să știm, în primul rând, că accidentul de circulație sau accidentul auto reprezintă orice eveniment de natura rutieră în care este implicat cel puțin un vehicul aflat în mișcare, este o consecință a nerespectării unei reguli de circulație și are ca urmare rănirea, decesul sau producerea de pagube materiale.

Apoi, la capitolul obligații în caz de accident auto intră urmatoarele responsabilități pe care ar fi bine să le rețineți. 

Dacă sunteți implicat într-un accident de circulație sau auto, atunci trebuie să:

  1. notați cât mai exact cu putință locul în care acesta s-a produs și, dacă exista posibilitatea, să faceți fotografii (și înregistrările video ajută!);
  2. rețineți direcția de deplasare a vehiculelor implicate în evenimentul rutier;
  3. nu uitați numerele de înmatriculare ale tuturor vehiculelor implicate în accident;
  4. țineți minte numele conducatorilor auto;
  5. catalogați indicatoarele rutiere și (dacă există) restricțiile de circulație aplicabile;
  6. încercați să mențineți pe loc un martor ocular care poate certifica cele întâmplate în fața polițiștilor sau măcar să le preluați numele;
  7. notați ora la care s-a produs evenimentul.


Foarte important! Orice persoană care este implicata sau are cunostință de producerea unui accident auto în urma căruia a survenit moartea sau vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane precum și când s-a constatat un transport de marfuri periculoase implicat într-un astfel de eveniment rutier este OBLIGATĂ să apeleze 112 pentru a-l raporta autorităților. Amenda, în caz contrar, poate ajunge si la 3.000 de lei!

 

În situatia în care ajungeți la o constatare amiabilă, unele din datele de mai sus vor fi deja prevăzute în formularul tipizat. Oricum ar fi, enumerarea de mai sus va va fi de ajutor oricând sunteți implicat într-un eveniment rutier și vreți să stabiliți cu ușurință cine este vinovat.

Obligații accident auto doar cu mașinile avariate

În acest caz răspunsul este simplu. Dacă șoferul vinovat își acceptă calitatea și păgubitul este înțelegator, atunci se încheie amiabila.În cazul în care se refuză amiabila, cei doi conducatori auto vor trebui să se prezinte de îndată la secția de poliție pe a cărei rază a avut loc accidentul pentru întocmirea documentelor de constatare a accidentului și pentru eliberarea autorizației de reparației. Vinovatul, bineînțeles, va fi amendat. În unele situații, însă, există șansa ca și păgubitul să fie sancționat! Așadar, soluția cea mai la îndemână pentru părți rămâne amiabila.
 

Obligații accident auto dacă avem și victime

În această situație e vital să reținem că nu se părăsește niciodata locul accidentului în situația în care există victime decedate sau grav rănite și dacă ești implicat direct în acest eveniment. Părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de ancheta (ex. poliția) se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.

În caz de accident cu victime trebuie sa sunati la 112, să nu modificați sau să ștergeți urmele evenimentului și, așa cum v-am arătat mai sus, nici să nu plecați.


Daca victimele sunt în stare gravă, atunci cereti imediat sprijinul celor care sunt în trecere pentru transportul de urgență către o unitate spitalicească. Trebuie, însă, să vă asigurați că victimele pot fi mișcate. Există situații când este nevoie de asistență specializată sau de descarcerare.

Ar fi foarte util să aveți cunoștințe de prim ajutor pentru că acestea ar putea salva viata cuiva!

În continuare, puteți chiar dumneavoastră (în calitate de vinovat) să transportați victimele către cel mai apropiat spital și nu veți fi urmărit penal pentru părăsirea locului accidentului.
 

Nu în ultimul rând, nu uitati să conduceți prudent, să vă asigurați că puteți fi văzut pe drum și să respectați panourile rutiere pentru a ajunge teafăr la destinație.

chestionare auto Drpciv permis de conducere