Noutăți / Alcoolemia: Contravenție sau infracțiune? De ce să nu riști nimic!

După cum bine știți, dacă ați parcurs mediul de învățare de pe www.codrutier.ro, condusul sub influența alcoolului este interzisă prin lege. Totuși sancțiunile diferă în funcție de alcoolemia șoferului prins cu ”mâța-n sac”!

Avem deci două abordpri diferite în ceea ce privește sancționarea șoferilor care urcă la volan după ce au consumat alcool.

1. Șoferii cu o alcoolemie SUB 0,4 mg alcool în aerul expirat sunt sancționați „doar” cu amendă și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 3 luni de zile. De menționat că această perioadă nu poate fi redusă prin examenuld e redobândire a permisului, deoarece este o pedeapsă datorată conducerii autovehiculului sub influența alcoolului. Amenda se ridică la suma de 1.305 lei, o sumă similară unui salariu minim pe economie.

2. Șoferii cu o alcoolemie EGALĂ sau PESTE 0,4 mg alcool în aerul expirat sunt însoțiți imediat la unitatea sanitară cea mai apropiată pentru a-i fi recoltate probele biologice. Pe lângă amenda aferentă, șoferul se va alege și cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 90 de zile. Un refuz de a se prezenta la recoltarea de probe biologice atrage după sine automat o cercetare penală cu riscul unei pedepse înte 1 și 5 ani de închisoare. Și rezultatul pozitiv, deci confirmarea unei alcoolemii peste 0,4 mg în aerul expirat poate duce la o cercetare penală. 

Prea mulți șoferi subestimează influența unei cantități relativ mici de alcool consumat asupra capacității de a conduce un autovehicul. Prezența alcoolului în sânge scade concentrația, atenția, reglexele și viteza de execuție a mișcărilor. Totodată, mulți șoferi care aleg să încalce legea și urcă la volan după ce au consumat alcool, subestimează cantitățile consumate în raport cu cantitatea de alcool din sânge, iar astfel se ajunge la cercetări penale cu consecințe pe termen mediu și lung pentru aceștia.

Sfatul www.codrutier.ro este să folosiți mijloace de transport în comun sau un TAXI atunci când consumați alcool. 

Conduceți în siguranță! Familia vă așteaptă acasă!