Noutăți / Cel mai scurt drum pentru obținerea permisului auto!

Pentru a te ajuta să înțelegi cât mai bine întreg procesul de dobîndire a permisului de conducere , ne-am propus să iți punem la dispoziție toți pașii care trebuie parcurși pentru a obține permisul tău.

 

Permisul de conducere este un document aproape obligatoriu în societatea modernă, în care mobilitatea este cheia unei vieți de succes. Indiferent că vrei să conduci o masina, o motocicleta, un camion sau o autoutilitară, vei avea nevoie de permis de conducere. 

 

 

În primul rind trebuie să te asiguri că îndeplinești condițiile de bază pentru a putea face școala de șoferi:

  • Condiții de vârstă. Trebuie să ai minim 16 ani pentru subcategoriile A1 si B1, 18 ani pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr si 21 de ani pentru categoriile D, DE, Tb si TV si pentru subcategoriile D1 si D1E;
  • Condiții medicale. Trebuie să fii apt din punct de vedere medical si psihologic;
  • Condiții legale. Nu trebuie să fii condamnat pentru infractiuni in la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru infractiuni precum omorul, vatamarea corporala grava, tâlhăria sau furtul de autovehicule.


Apoi primul pas este să alegi școala de șoferi la care dorești să te înscrii. Cei care te invata sa conduci au un rol esential in siguranta ta pe drumurile publice. Este bine să alegi cu atentie scoala de șoferi si mai ales instructorul care te va învata secretele din spatele volanului. Sfatul nostru: înainte de a lua o decizie, analizează rata de promovabilitate a școlii.


Odată decis/ă să urmezi cursurile de pregatire pentru obținerea permisului de conducere vei primi formularul “fișa medicală” ce urmeaza să fie completată de clinica medicală care te evaluează.

De obicei școlile de șoferi au parteneriate cu anumite policlinici medicale astfel că poți efectua aceste analize medicale la o policlinică parteneră care iti va oferi tot sprijinul si rapiditatea necesare pentru realizarea acestora, vei fi consultat de cativa medici (chirurgie, ortopedie, boli interne, neurologie, oftalmologie si O.R.L) care iti vor evalua capacitatea de a conduce. Dupa consemnările acestora ca fiind “apt”, vei fi invitat in cabinetul psihologului pentru testarea psihologica și desfasurarea probelor prin care iti sunt testate distributivitatea si concentrarea atentiei precum si spiritul de observatie.

Odată cu predarea la Școală a fișei medicale cu mențiunea “apt”, urmează să inchei contractul de școlarizare și să achiți avansul.

Conform noii legislații, până a începe pregatirea practica trebuie sa treci printr-un test auto preliminar, similar cu cel de la examen. Acesta va avea 26 de intrebari din care va trebui sa raspunzi corect la cel putin 15 pentru a putea urma orele de curs.

Pentru a fi pregătit de acesta, intri pe www.codrutier.ro unde, după ce ai parcurs partea teoretică, poți accesa chestionare auto pentru a-ți testa conoștințele de oriunde: acasă, la școală, la servici sau în vacanță.

Pregătirea teoretică se finalizează prin promovarea unei evaluări în cadrul Școlii, după care poți incepe pregatirea practica.

Trebuie să urmezi orele de condus, iar aceasta este o parte foarte importantă a pregatirii pentru sustinerea examenului auto. Va trebui sa faci cel putin 30 de ore de condus pentru categoriile A si B, 54 de ore pentru categoria C si 14 ore pentru categoria CE. In toate aceste ore vei invata functiile masinii, modul in care o poti controla, in care faci viraje, parcari, intoarceri si plecari din rampa si cel mai important, modul in care poti conduce in deplina siguranta.

După finalizarea pregătirii practice și teoretice, poti ridica dosarul de la Școala și, începand cu ziua imediat urmatoare, vei putea merge la Politie cu dosarul pregătit în vederea sustinerii probei teoretice, nefiind necesară o programare în acest sens.

Fiecare întrebare conține 3 variante de răspuns, dintre care pot fi corecte una, doua sau toate trei.

După admiterea acestei probe vei reveni la Serviciul Permise Auto pentru a te programa in vederea sustinerii probei practice, traseul. Pentru Categoria B poti fi programat in 3 zile sau in 10 zile, in functie de volumul de solicitari. În cazul neadmiterii probei teoretice, o vei putea sustine din nou incepand cu a 16-a zi calendaristica. În cazul neadmiterii probei practice, proba teoretica va fi sustinuta din nou.

Daca doresti sa efectuezi pregatirea concomitent pentru mai multe categorii, de exemplu pentru categoriile C, CE, ține cont ca dupa incheierea perioadei de scolarizare pentru ambele categorii poti incepe examinarile, care vor avea loc intotdeauna in zile diferite. Ordinea examinarilor pentru situatia data ar fi: Sala cat. C, Traseu cat C, Sala cat CE, Traseu cat. CE. In ambele cazuri, daca nu esti admis la proba practica, vei sustine din nou si proba teoretica.

In ziua de evaluare a aptitudinilor practice cu Politia, va trebui sa îti rezervi timp pentru aceasta in prima parte a zilei, în asteptarea randului tau. Instructorul iti va fi alaturi pînă la momentul examinării, când nu ii va fi permis, prin lege, sa fie in autovehicul cu tine. În timpul examinarii practice Examinatorul iti va urmari comportamentul în trafic si respectarea regulilor de circulatie, manevrabilitatea autovehiculului, si va nota in fisa punctelor de penalizare greselile facute. Pentru a fi admis la proba practica nu trebuie sa însumezi mai mult de 20 de puncte penalizare.


Asta a fost tot, felicitări, în 7 zile vei primi prin curier permisul tău de conducere!
 

Suntem alături de tine pe tot parcusul acesta, chiar și ulterior, găsești toate informațiile de care ai nevoie pe site-ul nostru unde poți să iți faci și prima ta asigurare RCA auto la www.codrutier.ro/rca-online !