Noutăți / Ce tip de comportament să adopți în trafic. Reguli de bun simț

Ai luat permisul, mergi unde dorești, ai acea independență care-ți permite să te deplasezi fără a mai depinde de cineva, ești mulțumit/ă de ceea de trăiești și ai scăpat de emoțiile care te urmăreau atunci când plecai la drum. Perfect! Ai ajuns aici prin munca proprie și meriți să ai această satisfacție. Mai jos, venim cu o serie de reguli, ce țin foarte mult de atitudine, pentru a face din trafic, un loc mai relaxant și chiar mai prietenos.

Da! Tu poți contribui la un trafic prietenos

  • Fii un șofer calm. Evită să te enervezi de la primele ore ale dimineții.
  • Mulțumește atunci când cineva îți acordă prioritate sau când îți face loc pentru a intra pe bandă.
  • La rândul tău, fă același lucru. Desigur, asta nu înseamnă să lași să treacă o coloană întreagă de mașini. Există o măsură în toate.
  • Nu abuza de claxon. Este ok să-l folosești, însă nu sta lipit de el.
  • Nu arunca gunoaie din mașină. De niciun fel. Niciodată.
  • Nu te certa cu ceilalți participanți la trafic. O atitudine binevoitoare te va ajuta mai mult decât una conflictuală.
  • Ai răbdare dacă soferul din fața ta dorește să parcheze. Nu pune presiune pe el. Nu uita că și tu ai nevoie de răbdarea altora.
  • Ai grijă unde parchezi mașina. Ideal ar fi să găsești un loc ofertant, dar dacă locul este îngust, fii atent/ă să nu deschizi portiera prea larg. Nici tu nu ți-ai dori să-ți găsești portiera lovită sau zgâriată.
  • Nu presa pietonii care traversează pe trecere. Este deranjant pentru pietoni când soferul începe să înainteze deși aceștia nu au apucat să treacă nici de jumătatea trecerii. Și tu ai fost pieton și te enervau aceste episoade.
  • Ajută atunci când poți. Oprește-te și întreabă cu ce poți ajuta. Suntem convinși că efortul tău va fi apreciat, iar tu te vei simți minunat pentru că ai putut să dai o mână de ajutor.

Îți mulțumim dacă ești în același asentiment cu noi și îți dorim drumuri frumoase și experiențe de neuitat.

Mulțumim de asemenea că ai foslosit portalul codrutier.ro. Sperăm că mediul de învățare, chestionarele auto și indicatoarele rutiere te-au ajutat să devii un șofer iscusit!

 

Condiții pentru înscrierea la examen în vederea obținerii permisului de conducere sau care solicită examinarea pentru a obține permisul de conducere trebuie să îndeplinească – la data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susținerii probelor - următoarele conditii:

a) Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:

- 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;

- 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE,C1,C1E si Tr;

- 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;

- 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;

- 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.

b) să fie apt/ă din punct de vedere medical și logic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea;

c) să facă dovada pregătirii teoretice și practice, realizată prin cursuri organizate de unități autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicită examinarea;

d) să facă dovada că domiciliază sau că are reședința, astfel cum sunt reglementate de art. 23^1 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările si completările ulterioare, pe raza de competență a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare București.

e) să nu se afle în una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau să facă dovada că a intervenit una din excepțiile prevăzute de art. 116 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Observații suplimentare

Candidatul declarat RESPINS la proba teoretică se poate prezenta în vederea înregistrării pentru susținerea unei noi probe după o perioadă de cel puțin 15 zile dar nu mai târziu de 1 an de la absolvirea cursurilor scolii de șoferi, la ghișeul de înregistrare, cu actul de identitate și dosarul de examen.

chestionare auto permis de conducere