Noutăți / Te pregătești pentru un eveniment important în viața ta? Codrutier.ro vine în sprijinul tău.

Pentru început, dacă dorești să conduci ca un profesionist și să nu întâmpini blocaje , trebuie nu doar să ai o bază puternică teoretică, studiind codul rutier cu toate elementele cuprinse în acesta și exersând chestionare auto similare cu cele ale DRPCIV, ci și una practică la baza căreia să stea un studiu aprofundat al codului rutier, inclusiv indicatoarele rutiere prin care este reglementat comportamentul în trafic.

Primii pași pentru a deveni șofer constă într-o pregătire minuțioasă. Astfel, pe portalul nostru www.codrutier.ro găsești primii pași necesari pentru a deveni un șofer bun. Alegerea instructorului auto și parcurgerea orelor necesare dobândirii abilităților practice reprezintă al doilea pas în vederea obținerii permisului de conducere. Primul pas este însă legislația. Te-ai pregătit? Dacă nu, ai găsit locul potrivit de unde vă puteți informa.

Începem cu noțiuni de bază. Noțiunea de drum public, potrivit legislației, este definită de art. 6 pct. 14 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 ca fiind orice cale de comunicație terestră, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice. Codul rutier reglementează doar circulația pe acest tip de drumuri. Drumul public poate fi variabil geometric – curba, declivități, aliniament și  e compus din mai multe părți - în interior și exterior.

Interior - Partea carosabilă, Rigola, Trotuar

Exterior - Partea carosabilă, Acostament, Șanț

O altă noțiune importantă de reținut este banda de circulație. Aceasta e definită ca fiind subdiviziunea longitudinală a părții carosabile, indicată de marcaje rutiere specifice, numerotarea benzilor pornind din marginea dreapta a drumului. Clasificarea benzilor cu destinație specială e următoarea

  • Banda suplimentară pentru vehicule lente
  • Cea rezervată mijloacelor de transport în comun
  • Bandă pentru viraj la stânga
  • Bandă de decelerare
  • Banda de accelerare
  • Bandă reversibilă
  • Bandă de urgență ( delimitată de celelalte )

Iar dacă am vorbit atât de mult despre marcajele rutiere, ca o anexă la cunoștințele acumulate, acestea reprezintă semne convenționale care indică ceva și au următoarea clasificare – longitudinal, transversal, diferit și lateral fiind foarte diferite și incluzând subcategorii distincte.

chestionare auto permis de conducere