Noutăți / Cedare trecere, oprire, drum cu prioritate, sens giratoriu, prioritate de dreapta, intersecție nesemaforizata

Vrei să obții  permisul rapid, ușor și plăcut? Codrutier.ro este sprijinul tău cu materialele necesare și sfaturi utile

Cu siguranța că obiectivele principale  atunci când vrei să obții permisul de conducere sunt pe de o parte de a lua decizii rapide și bune în trafic pe baza teoriei învățate din codul rutier și din chestionare auto, la baza cărora se află materialele studiate.  Pe de altă parte trebuie să știi cum să aplici practic abilitățile tale, informându-te  despre indicatoarele rutiere prin care este reglementat comportamentul în trafic. 

Etapele esențiale pentru a fi profesionist în conducerea autovehiculului le găsești pe portalul nostru www.codrutier.ro unde poți identifica termeni și aplicații pentru a deveni un șofer minunat. Alegerea  școlii auto, instuctorului, parcurgerea orelor necesare exersării , reprezintă un pas înainte când e vorba de  obținerea permisului de conducere, la care se adaugă cunoștințele legislative care reglamentează comportamentul în trafic.

Noțiunile de astăzi fac referire la prioritatea de trecere detaliată cu exemple mai jos: cedare trecere, oprire, drum cu prioritate, sens giratoriu, prioritate de dreapta, intersecție nesemaforizata.

Intersecţii şi obligaţia de a ceda trecerea

Articolul 129. -

(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificaţia: "Drum cu prioritate", "Intersecţie cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers" are prioritate de trecere.

(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.

Articolul 130. -

Conducătorul de vehicul care se apropie de intrarea într-o intersecţie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele luminoase şi sonore, are obligaţia să îi acorde prioritate de trecere.

Articolul 131. -

(1) La apropierea de o staţie pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveolă, din care conducătorul unui astfel de vehicul semnalizează intenţia de a ieşi, conducătorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordură este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic.

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere pietonilor aflaţi pe partea carosabilă pentru a urca în tramvai sau după ce au coborât din acesta, dacă tramvaiul este oprit în staţie fără refugiu.

Articolul 135. -

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

a) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum naţional venind de pe un drum judeţean, comunal sau local;

b) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum judeţean venind de pe un drum comunal sau local;

c) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;

e) când circulă în pantă faţă de cel care urcă, dacă pe sensul de mers al celui care urcă se află un obstacol imobil. În această situaţie manevra nu este considerată depăşire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);

f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;

g) când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare;

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Oprirea, staţionarea şi parcarea

Articolul 141. -

(1) Conducătorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligaţi să acţioneze frâna de ajutor, să oprească funcţionarea motorului şi să cupleze într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată.

(2) În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului în pantă sau în rampă, pe lângă obligaţiile prevăzute la alin. (1) conducătorul trebuie să bracheze roţile directoare.
 

(3) În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului în pasaje subterane sau în tuneluri, conducătorul acestuia este obligat să oprească funcţionarea motorului.

(4) În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stângă, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie.

(5) În afara localităţilor oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor se face în afara părţii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia.

(6) Nu este permisă staţionarea pe partea carosabilă, în timpul nopţii, a tractoarelor, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a maşinilor şi utilajelor autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole sau forestiere, a vehiculelor cu tracţiune animală ori a celor trase sau împinse cu mâna.

(7) Nu este permisă oprirea sau staţionarea în tuneluri. În situaţii de urgenţă sau de pericol conducătorului de autovehicul îi este permisă oprirea sau staţionarea numai în locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător. În caz de imobilizare prelungită a autovehiculului în tunel, conducătorul de vehicul este obligat să oprească motorul.

Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor și în anumite situații excepție pe care le găsiți în alt articol de pe portalul nostru codrutier.ro

Vehiculele care circulã pe un sector de drum la începutul cãruia întîlnesc indicatorul „Drum cu prioriotate”, sau înaintea intersecțiilor din afara localitãþilor întîlnesc indicatorul „Intersecție cu un drum fãrã prioriotate”, vor circula prin intersecție ca și cînd s-ar afla pe culoarea verde a unui semafor electric, avînd prioritate de drum cu prioritate fațã de vehiculele care circulã pe drumurile care intersecteazã drumul cu prioritate și care pentru a cunoaște cã au pierdut prioritatea , în mod obligatoriu vor întîlni indicatorul „Oprire” sau „Cedeazã trecerea”. ( Art.129 alin.1 din Reg. )


PRIORITATEA DE DREAPTA (GENERALÃ)
Este o prioritate stabilitã prin lege. Se aplicã în intersecțiile cu circulație nedirijatã și în toate cazurile de egalitate.

 

 

ATUNCI CÎND DOUÃ SAU MAI MULTE VEHICULE SE APROPIE SIMULTAN DE O INTERSECȚIE NEDIRIJATÃ, SAU SE AFLÃ ÎNTR-O SITUAȚIE DE EGALITATE , PRIMUL VA TRECE CEL CARE VINE DIN DREAPTA.
În intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii. ( Art. 59 alin. 3 din OUG )

Un sens giratoriu este unul din mai multe tipuri de intersecții circulare sau intersecții unde traficul este încetinit și intră într-un ocol pe un singur sens în jurul unei insule centrale. Teoretic, aceste intersecții sunt denumite uneori "giratorii moderne", pentru a accentua diferențele față de tipurile mai vechi de sensuri giratorii care aveau caracteristici și reguli de circulație diferite.

Se considera intersectia semaforizata. Intersectia este prevazuta cu 5 semafoare: • un semafor pentru pietoni, acest semafor are doar doua culori (rosu si verde), de asemenea mai exista si un intrerupator prin intermediul caruia un pieton isi poate exprima intentia de a traversa; • un semafor in Est si unul in Vest, aceste doua semafoare sunt sincronizate, adica ele indica intotdeauna aceeasi culoare; sunt prevazute cu trei culori (rosu, galben si verde); • un semafor in Nord si unul in Sud, de asemenea si aceste doua semafoare sunt sincronizate; sunt prevazute cu trei culori (rosu, galben si verde).

chestionare auto permis de conducere