Noutăți / Semnalele polițistului, trecerea la nivel cu calea ferată (cu sau fără barieră) și preselecția.

Vrei să fii un profesionist și un conducător auto de nota 10? Atunci cea mai bună și eficientă decizie e să te informezi de pe Codrutier.ro

Vrei să obții  permisul rapid, ușor și plăcut? Să iei decizii eficiente și strategice în trafic pe baza teoriei învățate din codul rutier și chestionare auto? Să aplici practic abilități esențiale, informându-te  despre indicatoarele rutiere prin care este reglementat comportamentul în trafic?

Primele etape pentru a atinge aceste ținte le găsești pe portalul nostru www.codrutier.ro unde găsești treptele necesare pentru a deveni un șofer excelent. Alegerea instructorului și școlii auto, parcurgerea orelor necesare exersării etapă cu etapă, reprezintă un pas înainte când e vorba de  obținerea permisului de conducere, la care se adaugă cunoștințele legislative.

Astăzi abordăm tematica - Semnalele polițistului, trecerea la nivel cu calea ferată (cu sau fără barieră) și preselecția.

Semnalele polițistului au următoarele caracteristici

  • Brațul ridicat vertical semnifică "Atenție, oprire!" pentru toți participanții la trafic care se apropie, cu excepția conducătorilor de vehicule care nu ar mai putea opri în condiții de siguranță. Dacă semnalul este dat într-o intersecție, aceasta nu impune oprirea conducătorilor de vehicule care se află deja angajați în traversare.
  • Brațul sau brațele întinse orizontal semnifică "Oprire!" pentru toți participanții la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circulă din direcția sau direcțiile intersectate de brațul sau brațele întinse. În situația din imagine, semnificația semnalului este aceea de "Oprire!" pentru cei care vin din spatele polițistului. Dacă polițistul din imagine ar avea brațul stang întins orizontal, atunci semnificația ar fi de "Oprire!" pentru vehiculele care se apropie din fața acestuia.
  • Brațele polițistului rutier întinse orizontal înseamnă "Oprire!" pentru toți participanții la trafic care, indiferent de de sensul lor de mers, circulă din direcțiile intersectate de brațele întinse.
  • Brațele polițistului rutier întinse orizontal înseamnă "Oprire!" pentru toți participanții la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circulă din direcțiile intersectate de brațele întinse. După ce a dat această comandă, polițistul rutier poate să coboare brațele, pozitia sa însemnând de asemenea "Oprire!" pentru toți conducătorii de vehicule care circulă din față ori din spate.
  • Balansarea cu brațul, pe verticală, a unui dispozitiv cu lumină roșie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte, semnifică "Oprire!" pentru participanții la trafic spre care este îndreptat.
  • Rotirea vioaie a brațului semnifică mărirea vitezei și grăbirea traversării drumului de către pietoni, dacă acest semnal li se adresează.
  • Balansarea pe verticală a brațului întins orizontal de către polițistul rutier, semnifică pentru conducătorii de vehicule, reducerea vitezei.

Trecerea la nivel cu calea ferată

Articolul 136. -

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

(2) La traversarea căii ferate, pietonii sunt obligaţi să se asigure că din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.

Articolul 137. -

(1) Conducătorul de vehicul poate traversa calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere, dacă acestea sunt ridicate şi semnalele luminoase şi sonore nu funcţionează, iar semnalul cu lumina albă intermitentă cu cadenţa lentă este în funcţiune.

(2) Când circulaţia la trecerea la nivel cu calea ferată curentă este dirijată de agenţi de cale ferată, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnalele acestora.

Articolul 138. -

(1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;Jurisprudență

b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;Jurisprudență

c) întâlneşte indicatorul "Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere", "Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" sau "Oprire".Jurisprudență

(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.

Articolul 139. -

(1) În cazul imobilizării unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul şi să elibereze platforma căii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat.

(2) Participanţii la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezenţei lui.

(3) Conducătorului de vehicul îi este interzis să treacă sau să ocolească porţile de gabarit instalate înaintea căilor ferate electrificate, dacă înălţimea sau încărcătura vehiculului atinge ori depăşeşte partea superioară a porţii.

Articolul 140. -

(1) La intersectarea unui drum public cu o cale ferată industrială, accesul vehiculelor feroviare se face numai după semnalizarea corespunzătoare şi din timp de către cel puţin un agent de cale ferată.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1), conducătorii de vehicule sunt obligaţi să se conformeze semnificaţiei semnalelor agenţilor de cale ferată

Preselecția reprezintã acțiunea conducãtorilor de a ocupa poziția corespunzãtoare direcției de mers dorite cu cel puțin 50m înaintea colțului  intersecției.

Conducãtorii de vehicule trebuie sã respecte urmãtoarele:

La intersecțiile fãrã marcaje de delimitare a benzilor, conducãtorii vehiculelor ocupã în mers, cu cel puțin 50 m înainte de intersecție, urmãtoarele poziții:

a) rândul de lângã bordurã sau acostament, cei care vor sã schimbe direcția de mers spre dreapta;

b) rândul de lângã axa drumului sau de lângã marcajul de separare a sensurilor, cei care vor sã schimbe direcția de mers spre stânga.

c) oricare dintre rânduri, cei care vor sã meargã înainte. (Art. 107 alin. 2 din R )

La intersecțiile prevãzute cu indicatoare și/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcției de mers, conducãtorii de vehicule trebuie sa se încadreze pe benzile corespunzãtoare direcției de mers voite cu cel puțin 50 m înainte de intersectie și sunt obligați sa respecte semnificatia indicatoarelor și marcajelor. (Art. 107 alin. 2 din Reg.)

Dacã în intersectie circula și tramvaie, iar spațiul dintre sina din dreapta și trotuar nu permite circulația pe doua sau mai multe rânduri, toți conducãtorii de vehicule, indiferent de direcția de deplasare, vor circula pe un singur rând, lãsând liber traseul tramvaiului. (Art. 107 alin. 3 din Reg.)

Când circulația se desfãșoarã pe drumuri cu sens unic, conducãtorii de vehicule care intenționeazã sã vireze la stânga sunt obligaþi sa ocupe rândul de lângã bordura sau acostamentul din partea stangã; (Art. 107 alin. 2 lit b din Reg.)

chestionare auto permis de conducere