Noutăți / Noi modificări la codul rutier: luminile de întâlnire trebuie folosite pe toate drumurile publice!

În conformitate cu noua prevedere a Codului Rutier, promulgată deja de președintele Iohannis și intrată în vigoare conducătorii auto sunt obligați să folosească luminile de întâlnire sau pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice, inclusiv în timpul zilei.

Înainte, această obligație era valabilă doar în cazul circulației pe autostrăzi sau pe drumuri naționale europene. Toți șoferii sunt obligați să respecte noua prevedere, în caz contrar se vor alege cu amendă și în plus, șoferii care nu respectă noua obligație vor fi sancționați cu două puncte de penalizare. Inițial, proiectul legislativ prevedea extinderea utilizării luminilor de întâlnire sau a celor pentru circulația diurnă doar pentru drumurile naționale.

Așa cum spuneam, înainte, conducătorii auto trebuiau să utilizeze aceste lumini numai pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale europene. În 2020, propunerea care stipula extinderea acestei obligații a fost respinsă de senatori. Mai târziu, Guvernul a declarat că este de acord cu inițiativa, astfel că proiectul a primit aviz favorabil în comisia pentru transporturi, în toamna anului trecut.

În urma deciziei celorlalte comisii de a lărgi sfera de aplicare a prevederii, comisia pentru apărare a modificat proiectul în aprilie 2023 și a stabilit următoarele: ”În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Comisiile juridică și pentru transporturi au contribuit la elaborarea raportului final. Acesta a fost aprobat în plenul Camerei Deputaților cu prevederea pe care am menționat-o anterior. Proiectul de lege a fost semnat de președintele țării și legea 168/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 521 din 13 iunie 2023 şi a intra în vigoare la 3 zile de la publicare, adică din data 16 iunie 2023.

În consecință toți șoferii sunt obligați să respecte noile prevederi pentru a evita amenda și punctele de penalizare. Conduceți în siguranță!

Drpciv