Poliția Locală va avea puteri sporite, potrivit unui proiect de modificare a Codului Rutier adoptat de Camera Deputaților și care a fost trimis spre promulgare la Presedintele Romaniei.
Propunerea pentru modificarea ordonanței de urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice are ca obiect de reglementare stabilirea ȘI în sarcina Poliției Locale a atributiei de a putea solicita proprietarului sau detinatorului mandatat al unui vehicul, datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.
Poliția Locală va putea să constate contravențiile și să aplice sancțiunile corespunzatoare în cazul nerespectării transmiterii informațiilor solicitate.
Așadar, Codul Rutier se modifica astfel: "La solicitarea Politiei Rutiere SAU A POLITIEI LOCALE, proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa comunice acesteia, in termenul indicat in cuprinsul solicitarii, datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-1 conduce pe drumurile publice. Politia locala poate solicita aceste date de identificare numai in legatura cu exercitarea competentelor in domeniul circulatiei pe drumurile publice”, arată propunerea legislativă adoptată în Camera Deputatilor.
Totodată, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârșite de persoane fizice:
„- nerespectarea de catre proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, in termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliție locale, dupa caz, datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevazute la art. 39.
- nerespectarea obligatiei de a comunica, in termenul indicat in cuprinsul solicitarii politiei rutiere sau politiei locale, datele de identificare ale persoanei careia ia incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevazuta la art. 39” conform legii adoptate.
„Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor de catre politistul local se fac cu respectarea dispozitiilor Legii politiei locale nr.l55/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”, potrivit sursei citate.