Noutăți / Comportamentul agresiv va fi sancționat începând cu 26 februarie – noul cod rutier 2022

Suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile și amenzi mai mari pentru unii șoferi sunt principalele modificări ale noului codului rutier 2022.

Ce alte noutăți mai prevede codul rutier actualizat în 2022?

 1. Depășirea cu peste 50 km/h ducea la reținerea permisului pentru o perioadă de 90 de zile. Începând cu 26 februarie, noul cod rutier 2022 prevede pedepsirea cu suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile pentru șoferii care depășesc viteza cu mai mult de 70 km/h.
 2. 4 luni vor rămâne fără permis șoferii care întorc sau circulă pe contrasens pe autostradă, față de 2 luni în prezent. O altă noutate o reprezintă lipsa posibilității reducerii acestei perioade de suspendare.
 3. Cele 4 luni de suspendare a permisului de conducere sunt aplicate și șoferilor care circulă sau traversează de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile și mersul pe contrasens.
 4. Se suspendă permisul de conducere pentru 90 de zile în cazul mersului nejustificat pe banda de urgență. Dacă până acum pedeapsa era doar amenda, iată că legiuitorul a stabilit aplicarea suspendării permisului de conducere pentru 90 de zile. Folosirea abuzivă a benzii de urgență vine la pachet cu o amendă usturătoare cu valori între 1.300 - 2.900 ron.
 5. Comportamentul agresiv:
  1. Amenzi cuprinse între 580 și 725 ron și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.
  2. Amenda crește în cazul în care în urma acestui comportament s-au produs avarii sau alte pagube materiale în urma unui accident rutier, ajungând astfel la 870 – 1.160 ron la care se mai adaugă 30 de zile de suspendare a permisului de conducere ajungând la o perioadă de 60 de zile.
 6. Nerespectarea regulilor cu privire la trecerea la nivel cu calea ferată este pedepsită suplimentar cu 30 de zile de suspendare a permisului de conducere de la 90 la 120 de zile.
 7. De la 30 la 60 de zile crește și perioada de suspendare a permisului de conducere pentru cei care depășesc neregulamentar, la care se mai adaugă amenzi mărite la valori cuprinse între 870 – 1.160 ron.
 8. Dacă în urma depășirii neregulamentare se produce un accident rutier soldat cu pagube materiale sau avarierea unui vehicul, atunci suspendarea crește la 90 de zile, iar amenzile la valori cuprinse între 1.305 – 2.900 ron.
 9. Se majorează cu 30 de zile suspendarea dreptului de a conduce în cazul încălcării regulilor cu privire la condusul pe sens opus, conducerea sub influența alcoolului și a conducerii pe autostradă, atunci când se produce un accident de circulație în urma căruia rezultă pagube materiale sau avarierea unui vehicul.
 10. Posesorii unui permis de conducere emis de o autoritate străină care săvârșesc infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României vor fi sancționați cu interzicerea de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România.

În cele ce urmează, vă prezentăm clasele de sancțiuni prevăzute de noul cod rutier 2022:

clasa I – 2 sau 3 puncte de amendă (290 – 435 lei)
clasa a II-a – 4 sau 5 puncte de amendă (580 lei – 725 lei)
clasa a III-a - 6-8 puncte de amendă (870 lei – 1.160 lei)
clasa a IV-a - 9-20 de puncta de amendă (1.305 lei – 2.900 lei)
clasa a V-a (pentru Persoane Juridice) - 21-100 de puncta de amendă (3.045 lei – 14.500 lei)

 

 

Condiții pentru înscrierea la examen în vederea obținerii permisului de conducere sau care solicită examinarea pentru a obține permisul de conducere trebuie să îndeplinească – la data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susținerii probelor - următoarele conditii:

a) Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:

- 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;

- 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE,C1,C1E si Tr;

- 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;

- 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;

- 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.

b) să fie apt/ă din punct de vedere medical și logic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea;

c) să facă dovada pregătirii teoretice și practice, realizată prin cursuri organizate de unități autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicită examinarea;

d) să facă dovada că domiciliază sau că are reședința, astfel cum sunt reglementate de art. 23^1 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările si completările ulterioare, pe raza de competență a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare București.

e) să nu se afle în una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau să facă dovada că a intervenit una din excepțiile prevăzute de art. 116 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Observații suplimentare

Candidatul declarat RESPINS la proba teoretică se poate prezenta în vederea înregistrării pentru susținerea unei noi probe după o perioadă de cel puțin 15 zile dar nu mai târziu de 1 an de la absolvirea cursurilor scolii de șoferi, la ghișeul de înregistrare, cu actul de identitate și dosarul de examen.

chestionare auto permis de conducere