Noutăți / Ce trebuie să faci pentru a obtine permisul de conducere

Obține permisul de conducere și explorează lumea

Permisul de conducere a devenit o necesitate. Te ajută să îndeplinești cu ușurință o mulțime de sarcini și să fii eficient/ă cu timpul tău. Da, poate vei spune că „oricum se stă destul de mult în trafic” și că nu câștigi foarte mult la capitolul acesta, dar mai bine stai în propria mașină unde ai tot confortul dorit, decât într-un mijloc de transport foarte aglomerat, nu-i așa?

Dacă ești de părere că a venit momentul să te bucuri de confortul mai sus menționat, trebuie să te felicităm. Este un pas important care-ți va aduce foarte multă satisfacție. Poate nu de la început, când vei fi destul de stresat/ă (mai ales la primele drumuri), dar zi după zi vei căpăta încredere și vei deveni din ce în ce mai bun/ă.

Ce trebuie să faci pentru a obtine permisul de conducere

Documentează-te înainte si cere sfaturi celor care și-au luat deja permisul de conducere. Vezi cu ce trebuie să începi și dă-i bătaie. Procedura de înscriere este una destul de simplă, deci nu prea ai de ce să îți faci griji. Dacă ai emoții la gândul întâlnirii cu instructorul auto, trebuie să-ți spunem că aceasta trebuie să fie cea mai mică grijă a ta. Instructorul este persoana care te va învăța cu răbdare tot ce trebuie să știi despre mașina pe care o conduci, despre regulile de circulație și despre manevrele din timpul mersului. În paralel, vei învăța legislația, iar lucrurile se vor lega logic între ele.

Învăță legislația, iar lucrurile se vor lega logic între ele

Este normal să fii speriat/ă puțin la început, dar cu fiecare oră de teorie și practică , vei deveni mai încrezător. Comunică eficient cu instructorul, spune-i temerile tale, lucrați împreună mai mult la manevrele de care ți-e teamă și învață logic legislația. Nu este recomandat să le înveți „ca pe poezie”, trebuie să înțelegi exact fiecare noțiune, pentru că în felul acesta va fi ușor de pus în practică. Nu uita că totul ține de exercițiu, așa că nu te descuraja dacă parcarea latarelă nu a ieșit din prima, de exemplu. Încearcă să-ți spui cuvinte blânde, niciodată nu gândi la modul “nu sunt bun/ă de nimic”, “nu-mi iese, ori de câte ori aș încerca”, “sunt slab/ă, trebuia să ascult când X mi-a spus că nu e de mine” etc. Aceasta nu este o gândire care te va ajuta. Din contră. Îți va doborî încrederea și psihicul. Ai greșit? Nu-i nimic! Ia-o de la capăt. Încearcă să vezi de ce ai greșit. Ce poți să faci mai bine data viitoare. Nu-ți fie jenă de instructor. El este acolo pentru tine. Sunteți o echipă. Nu-ți fie rușine să-i spui că nu ai înțeles. Este mult mai bine să rezolvi lucrurile pe rând, decât să aduni lacune din cauza rușinii.

Gândește-te câte resurse ai și câți oameni sunt implicați pentru ca tu să obții permisul de conducere. Ce îți spune asta? Că ești deosebit de important/ă în tot procesul. Trebuie doar să ai mai multă încredere.

Ne vedem la examenul final!

 

Condiții pentru înscrierea la examen în vederea obținerii permisului de conducere sau care solicită examinarea pentru a obține permisul de conducere trebuie să îndeplinească – la data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susținerii probelor - următoarele conditii:

a) Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:

- 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;

- 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE,C1,C1E si Tr;

- 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;

- 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;

- 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.

b) să fie apt/ă din punct de vedere medical și logic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea;

c) să facă dovada pregătirii teoretice și practice, realizată prin cursuri organizate de unități autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicită examinarea;

d) să facă dovada că domiciliază sau că are reședința, astfel cum sunt reglementate de art. 23^1 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările si completările ulterioare, pe raza de competență a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare București.

e) să nu se afle în una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau să facă dovada că a intervenit una din excepțiile prevăzute de art. 116 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Observații suplimentare

Candidatul declarat RESPINS la proba teoretică se poate prezenta în vederea înregistrării pentru susținerea unei noi probe după o perioadă de cel puțin 15 zile dar nu mai târziu de 1 an de la absolvirea cursurilor scolii de șoferi, la ghișeul de înregistrare, cu actul de identitate și dosarul de examen.

chestionare auto permis de conducere