Noutăți / Pregătit de proba practică?

Proba practică - ultimul pas în obținerea permisului de conducere

Te visezi șofer? E o imagine tare frumoasă, nu-i așa? Dacă simți că este momentul tău, atunci nu mai ezita. Nu ai de ce să aștepți. Poți începe chiar de astăzi să te pregătești pentru a deveni șofer.

Ei bine, trebuie să-ți spunem că permisul de conducere vine cu niște responsabilități. Pe care ți le asumi. Cu niște reguli. Pe care trebuie să le respecți. Așadar, totul începe cu conștientizare. Acum, pentru că ai ințeles ideea pe care am dorit să ți-o transmitem, te felicităm. Ai înțeles o parte esențială din ceea ce presupune să conduci alături de alți participanți la trafic.

Proba practică – o probă de abilități

Am vorbit în alte articole despre ceea ce implică școala de șoferi și la ce anume trebuie să acorzi atenție. În acest material îți facem câteva recomandări de care sperăm să ții cont, mai ales la proba practică, pentru a trece de aceasta fără nicio urmă de emoție

  • Deși știm că vei avea emoții la examenul practic este bine să faci aceste emoții să lucreze pentru tine. Nu împotriva ta. Respiră adânc și spune-ți mereu că vei reuși. O atitudine negativă nu te va ajuta absolut deloc. În schimb, atitudinea pozitivă va face multe lucruri bune pentru tine.
  • Trăiește momentul. Oricare ar fi rezultatul, bucură-te de experiență. Cu siguranță vei avea ceva de învățat, care te va face mai bun.
  • Fii atent/ă la detalii. Oricât ar fi de mic sau aparent, nesemnificativ. De la salutul de întâlnire până la salutul de final, totul face parte dintr-un întreg care te reprezintă.
  • Arată respect. Atât față de examinator, cât și față de martor.
  • Poartă încălțăminte adecvată. Așadar fără șlapi, pantofi cu toc sau orice alt tip de încălțăminte care te încurcă și te pot pune în pericol.
  • Așează-te pe scaunul șoferului și, fără grabă, caută-ți poziția cea mai confortabilă. Asta poate însemna să tragi scaunul mai în față, mai în spate, să-l ridici sau să-l cobori. Reglează-și oglinzile cu atenție, astfel încât să vezi perfect. Concentrează-te și adu-ți aminte de tot ce ți-a spuns instructorul în orele petrecute împreună.
  • Ai încredere în tine și în abilitățile învățate. Nu intra în panică chiar dacă ai greșit. Este important să-ți menții concentrarea și încrederea.
  • Execută manevrele corect, doar după ce te-ai asigurat foarte bine.
  • Nu te grăbi. Graba te poate face să greșești. Desigur, asta nu înseamnă să funcționezi cu încetinitorul, ci doar să îți dai timp să execuți corect manevrele.

Așadar, ai emoții? Ai încredere în tine și vei trce ușor peste proba practică

Până să ajungi acolo, însă, te invităm să exersezi proba scrisă prin folosirea chesionarelor auto de pe portalul codrutier.ro.

Condiții pentru înscrierea la examen în vederea obținerii permisului de conducere sau care solicită examinarea pentru a obține permisul de conducere trebuie să îndeplinească – la data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susținerii probelor - următoarele conditii:

a) Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:

- 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;

- 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE,C1,C1E si Tr;

- 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;

- 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;

- 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.

b) să fie apt/ă din punct de vedere medical și logic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea;

c) să facă dovada pregătirii teoretice și practice, realizată prin cursuri organizate de unități autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicită examinarea;

d) să facă dovada că domiciliază sau că are reședința, astfel cum sunt reglementate de art. 23^1 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările si completările ulterioare, pe raza de competență a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare București.

e) să nu se afle în una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau să facă dovada că a intervenit una din excepțiile prevăzute de art. 116 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Observații suplimentare

Candidatul declarat RESPINS la proba teoretică se poate prezenta în vederea înregistrării pentru susținerea unei noi probe după o perioadă de cel puțin 15 zile dar nu mai târziu de 1 an de la absolvirea cursurilor scolii de șoferi, la ghișeul de înregistrare, cu actul de identitate și dosarul de examen.

chestionare auto permis de conducere