Noutăți / Sfaturi pentru începători - episodul I

Azi vom începe o serie de sfaturi pentru cei dintre voi care ați trecut „sala” și „traseul” pentru că ne dorim să fiți în siguranță și după ce ați obținut dreptul de a conduce singuri pe drumurile publice. Așadar, ne propunem să venim în fața voastră cu câteva sfaturi pentru șoferi începători. Fiecare dintre noi așteaptă cu nerăbdare momentul obținerii carnetului de conducere. Există și obiceiul de a „uda” noua achiziție alături de prieteni, iar primul sfat va fi prezent în toate recomandările noastre: În niciun caz nu vă urcați la volan după ce ați consumat băuturi alcoolice.

Un alt reflex imediat este acela de a-ți plimba prietenii și prietenele prin oraș. De prea multe ori unii aleg să braveze în fața prietenilor. Despre astfel de cazuri citim deseori în ziare. Titluri precum „4 tineri teribiliști” sunt adevărate tragedii pentru familiile acestora.

Sfatul nostru este, deci, să conduceți o perioadă însoțiți de un părinte, sau de prieteni cu mai multă experiență la volan (de cel puțin 3 ani). Nu bravați, conduceți prudent, cunoașteți prima dată potențialul mașinii, deoarece nu uitați, până atunci ați condus mașina instructorului, dar mai ales respectați ce ați învățat pe codrutier.ro

Persoana sau persoanele alese pentru a vă însoți ar trebui să aibă răbdare, să vă dea sfaturi, dar în niciun caz să nu intervină, mai ales brusc, atingând volanul. O pereche suplimentară de ochi, mai ales ai unui șofer experimentat, poate fi de folos în primele luni după obținerea permisului de conducere. 

Încearcă să analizezi ce intersecții ai traversat, în ce situații ai fost pus și cum ai reacționat, odată ce ai ajuns cu bine acasă. Chiar și înainte de a urca la volan e de ajutor să îți stabilești un anumit traseu, să ai în vedere tipul intersecțiilor ce urmează să le traversezi, și mai ales să nu te grăbești.

Acesta a fost primul episod din seria sfaturilor codrutier.ro pentru soferii începătiori! Până ajungeți aici, vă așteptăm pe platforma noastră pentru a vă pregăti cât mai bine pentru examen, dar mai ales pentru viața de șofer ce vă așteaptă după ce absolviți cele două probe!

Succes la învâțat!

 

Condiții pentru înscrierea la examen în vederea obținerii permisului de conducere sau care solicită examinarea pentru a obține permisul de conducere trebuie să îndeplinească – la data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susținerii probelor - următoarele conditii:

a) Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:

- 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;

- 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE,C1,C1E si Tr;

- 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;

- 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;

- 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.

b) să fie apt/ă din punct de vedere medical și logic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea;

c) să facă dovada pregătirii teoretice și practice, realizată prin cursuri organizate de unități autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicită examinarea;

d) să facă dovada că domiciliază sau că are reședința, astfel cum sunt reglementate de art. 23^1 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările si completările ulterioare, pe raza de competență a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare București.

e) să nu se afle în una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau să facă dovada că a intervenit una din excepțiile prevăzute de art. 116 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Observații suplimentare

Candidatul declarat RESPINS la proba teoretică se poate prezenta în vederea înregistrării pentru susținerea unei noi probe după o perioadă de cel puțin 15 zile dar nu mai târziu de 1 an de la absolvirea cursurilor scolii de șoferi, la ghișeul de înregistrare, cu actul de identitate și dosarul de examen.

chestionare auto permis de conducere