Noutăți / Sfaturi pentru începători - episodul II

Astăzi vă prezint al doilea episod ce cuprinde sfaturi pentru voi, cei care ați trecut „sala” și „traseul” pentru că ne dorim să fiți în siguranță și după ce ați obținut dreptul de a conduce singuri pe drumurile publice.

Dacă în episodul I vă recomandam să conduceți însoțiți de un șofer experimentat după ce ați obținut carnetul de șofer, astăzi ne adresăm celor care totușu nu sunt sau nu se simt încă stăpâni atunci când sunt singuri la volan. În aceste cazuri nu trebuie să vă speriați, aveți totuși examenul absolvit, deci aveți cunoștințele teoretice după ce ați parcurs zeci sau sute de chestionare auto pe www.codrutier.ro, aveți zeci de ore de condus alături de instructorul vostru și ați trecut cu bine de examenele teoretic și practic. Puteți oricând să apelați din nou la instructorul auto cu care ați făcut școala pentru ore suplimentare. Puteți schimba și instructorul, în cazul în care doriți să schimbați mașina (automată sau manual, marcă similară cu cea condusă acasă etc.). Instructorii auto oferă și pachete mai mici de ore de exercițiu pentru cei care au dobândit carnetul, dar nu au încă încrederea de a conduce singuri. Mulți șoferi tineri nu conduc mult timp după ce obțin permisul de conducere, mai ales din lipsa autovehiculului. De aceea recomandăm achiziționarea unor pachete mai mici de ore suplimentare de condus asistați de instructori profesioniști.

Prima mașină vine deseori după ce în primă fază șoferul conduce mașina familiei, a părinților. De multe ori aceasta este „ocupată” de aceștia și deci șansele de a conduce se reduc semnificativ. Folosiți însă fiecare oportunitate de a conduce (luând în considerare sfaturile de aici), fie că mergeți cu părinții la cumpărături, în vizită la bunici sau în oraș la o plimbare. Exercițiul este mama învățăturii și este valabil mai ales în acest domeniu.

Până să ajungem acolo, însă, trebuie să treceți de „sală” și de „traseu”! Pe de o parte aveți de parcurs orele de condus, iar pentru partea teoretică vă așteptăm pe platforma noastră codrutier.ro  pentru a învăța teoria și pentru a experimenta chestionarele auto similare cu chestionarele oficiale ale DRPCIV!

Acesta a fost al doilea episod din seria sfaturilor codrutier.ro pentru soferii începătiori! Spor la învățat! Vă doresc mult succes și condus fără incidente!

 

Condiții pentru înscrierea la examen în vederea obținerii permisului de conducere sau care solicită examinarea pentru a obține permisul de conducere trebuie să îndeplinească – la data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susținerii probelor - următoarele conditii:

a) Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:

- 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;

- 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE,C1,C1E si Tr;

- 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;

- 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;

- 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.

b) să fie apt/ă din punct de vedere medical și logic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea;

c) să facă dovada pregătirii teoretice și practice, realizată prin cursuri organizate de unități autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicită examinarea;

d) să facă dovada că domiciliază sau că are reședința, astfel cum sunt reglementate de art. 23^1 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările si completările ulterioare, pe raza de competență a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare București.

e) să nu se afle în una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau să facă dovada că a intervenit una din excepțiile prevăzute de art. 116 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Observații suplimentare

Candidatul declarat RESPINS la proba teoretică se poate prezenta în vederea înregistrării pentru susținerea unei noi probe după o perioadă de cel puțin 15 zile dar nu mai târziu de 1 an de la absolvirea cursurilor scolii de șoferi, la ghișeul de înregistrare, cu actul de identitate și dosarul de examen.

chestionare auto permis de conducere