Noutăți / La ce trebuie să fii atent/ă atunci când înveți pentru școala de șoferi

La tot. La partea teoretică și la partea practică. Nu se poate una fără cealaltă, de aceea este imperios necesar să acorzi toată atenția celor 2 module. Nu uita că obținerea permisului de conducere este o treabă foarte serioasă. În momentul în care ieși în trafic, nu mai este vorba doar despre tine, este vorba despre toți ceilalți care participă la trafic.

Acordă mare atenție următoarelor manevre și învață să le faci corect în școala de șoferi.

  • Parcărilor. Fie că vorbim despre cele laterale sau de garări. Chiar dacă vei întâlni și șoferi răbdători, vor exista și șoferi grăbiți care nu vor avea timpul necesar sau răbdare pentru ca tu să poți executa greoi manevra. Te vor claxona și îți vei pierde concentrarea. Așadar, exersează bine parcările și scapă de grija locului de parcare.
  • Încadrărilor corecte pe bandă. Și din timp. Chiar dacă pare un lucru banal, pune mari probleme.
  • Încadrărilor corecte în sensul giratoriu. Foarte mulți șoferi greșesc în sensul giratoriu și deseori au loc accidente.
  • Schimbărilor benzilor de circulație. Citește bine codul rutier și exersează împreună cu instructorul auto. Vezi când și cum poți face aceste schimbări în siguranță.
  • Respectă întotdeauna semnele de circulație, respectă-i pe celalalți șoferi, fii politicos/oasă în trafic și vei vedea că șofatul este o activitate cât se poate de relaxantă.

Prin acestea nu dorim să te descurajăm, ci vrem să fii conștient/ă de toate lucrurile, pentru a fi mereu în siguranță. Tu, dar și ceilalți participanți la trafic. Ai încredere în tine, în instructorul tău, învață legislația și aplic-o în cursurile de șofat. Nu te grăbi, dă-ți timp să reacționezi în mod corect, respiră și descrețește-ți fruntea. E mai frumos decât crezi. Ba mai mult, va veni o zi când îți vei aminti cu drag de această perioadă. Iar dacă îți vei aminti de ea, fă-o să conteze!

Mulțumim că ai foslosit portalul codrutier.ro. Sperăm că mediul de învățare, chestionarele auto și indicatoarele rutiere te-au ajutat să devii un șofer iscusit!

 

 

Condiții pentru înscrierea la examen în vederea obținerii permisului de conducere sau care solicită examinarea pentru a obține permisul de conducere trebuie să îndeplinească – la data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susținerii probelor - următoarele conditii:

a) Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:

- 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;

- 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE,C1,C1E si Tr;

- 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;

- 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;

- 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.

b) să fie apt/ă din punct de vedere medical și logic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea;

c) să facă dovada pregătirii teoretice și practice, realizată prin cursuri organizate de unități autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicită examinarea;

d) să facă dovada că domiciliază sau că are reședința, astfel cum sunt reglementate de art. 23^1 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările si completările ulterioare, pe raza de competență a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare București.

e) să nu se afle în una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau să facă dovada că a intervenit una din excepțiile prevăzute de art. 116 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Observații suplimentare

Candidatul declarat RESPINS la proba teoretică se poate prezenta în vederea înregistrării pentru susținerea unei noi probe după o perioadă de cel puțin 15 zile dar nu mai târziu de 1 an de la absolvirea cursurilor scolii de șoferi, la ghișeul de înregistrare, cu actul de identitate și dosarul de examen.

chestionare auto permis de conducere