Noutăți / Testul psihologic - în ce constă și de ce este necesar?

Avizul psihologic

Cum te pregătești pentru evaluarea psihologică?

Ce este o evaluarea psihologică?

Ce este un aviz psihologic?

Evaluarea psihologică a persoanelor care solicită permis auto pentru categoriile stabilite de codul rutier (A, AM, A1, A2, B, BE, B1, C, C1, CE, C1E, D, D1. D1E). Această testare a conducătorilor auto se realizează la solicitarea angajatorului/instituției abilitate – sesizare, accident, angajare, redobândire permis auto suspendat sau anulat sau înscrierea pentru obținerea permisului de conducere.

Evaluarea psihologică este un proces de testare care utilizează o combinație de tehnici pentru a ajuta la găsire unor ipoteze despre o persoană și despre comportamentul, personalitatea și capacitățile acesteia. Evaluarea psihologică este efectuată de un psiholog licentiat, psihologii find singurii profesioniști instruiți special pentru a efectua și a interpreta astfel de teste psihologice.

Un aviz psihologic este un document care atestă fapul că individul este apt pentru a conduce autovehicule.

Pentru a obține un aviz psihologic este suficientă o ședință de evaluare. Psihologul îți va pune o serie de întrebări pentru a analiza felul în care gândești și a te cunoaște mai bine. Apoi vei fi rugat să faci o serie de teste cu același scop. Sedința durează, în medie în jur de o oră, dar timpul se poate prelungi sau scurta în funcție de particularitățile ce țin de personalitatea clientului. Tarifele unei astfel de ședință diferă în funcție de județ.

În cazul obținerii permisului de conducere, avizul psihologic este obligatoriu. Acesta confirmă sănătatea mintală a persoanei și crește gradul de încredere acordată în acesta. Evaluarea psihologică la obținerea permisului auto va urmări capacitățile cognitive, psihomotorii, de reglare și autoreglare, precum și a trăsăturile de personalitate necesare formării și consolidării comportamentului specific activității de conducere auto. Examenul psihologic va stabili nivelul în care este valorizat comportametul de securitate rutieră a potențialului șofer. În acest sens sunt evaluate calitățile perceptive și ale atenției (precizia, concentrarea, eficiența, mobilitatea, distributivitatea), memoria imediată, timpul de reactie, vigilența, coordonarea senzoriomotorie, autocontrolul, capacitatea de învățare motorie, rezistența la factorii perturbatori, nivelul global de performanță (nivelul abilităților psihomotorii), precum și atitudinea față de risc, echilibrul emotional și nivelul de rezistență la stres.

În cazul conducătorilor auto, consilierea psihologică are scopul de a conștientiza punctele slabe și de a gasi modalități compensatorii de care individul dispune pentru a-și construi o strategie individualizată în procesul de conducere a autovehiculelor. Consilierea poate veni în întâmpinarea conducătorului auto prin pregătirea psihologică în scopul realizării unei bune calibrări între stilul de conducere auto și solicitările din traffic, cu respectarea codului rutier.

Înainte de prezentarea la examenul psihologic nu se consumă băuturi alcoolice și nici alte substanțe sau medicamente care pot altera sau modifica comportamentul. În momentul în care individul se prezintă la testare trebuie să fie odihnit și fără alte stări sau condiții care pot fi incompatibile cu calitatea de persoană examinată psihologic.

Succes în parcurgerea chestionarelor auto pe www.codrutier.ro!