Capitolul 2 partea 1
Deplasarea vehiculelor pe drumul public
Elementele pregătitoare deplasării pe drumul public se vor efectua până în momentul pornirii de pe loc. În acest sens, în calitate de conducător auto, sunteți obligat să:
-
Vă asigurați că ușile vehiculului sunt închise, pornirea de pe loc cu ușile deschise fiind interzisă;
-
Reglați scaunul pentru a permite conducere vehiculului în siguranță ( spre exemplu, accesul la pedale);
-
Ajustați poziția oglinzilor retrovizoare pentru a vă asigura vizibilitatea necesară;
-
Vă montați centura de siguranță și să vă asigurați că pasagerii aflați pe locuri dotate cu centuri de siguranță vor face la fel;
-
Vă asigurați că drumul este liber și să acordați prioritate vehiculelor aflate în deplasare înainte de a porni;
-
Semnalizați intenția de schimbare a poziției vehiculului, menținând semnalizatorul pornit până la finalizarea manevrei;
-
Deblocați frâna de ajutor (sau frâna de staționare)
La îndeplinirea acestor pași, aveți permisiunea să porniți de pe loc.
Reguli de urmat la deplasarea pe drumul public
-
Pe drumul public vă veți deplasa doar pe partea dreaptă în direcția de mers, partea stângă fiind rezervată vehiculelor care vin din sens opus;
-
Este importantă o distanță laterală suficientă față de celelalte vehicule, fie că se deplasează pe direcția înainte sau in sens opus;
-
Veți păstra o distanță suficient de mare față de vehiculul din față care se deplasează pe aceeași direcție.
Deplasarea vehiculelor pe benzile corespunzătoare
Veți conduce pe banda cea mai apropiată de bordură sau de acostament atunci când drumul are minim două benzi pe sensul de mers.
Puteți schimba banda pe care vă deplasați, alegând-o pe următoarea din stânga, atunci când prima este ocupată sau vă deplasați (respectând limitele legale) cu o viteză superioară. Va trebui mai apoi să reveniți pe banda inițială. Încadrarea corectă se va face doar de la dreapta la stânga.
Astfel, veți alege banda 2 dacă circulați cu viteză superioară celor de pe banda 1 sau dacă aceasta este ocupată (numerotarea benzilor începe de la acostament). Aveți obligația să reveniți mai apoi pe banda 1, după efectuarea manevrei. În același sens, vă veți muta pe banda 3 dacă vă deplasați mai repede decât cei de pe banda 1 și 2, revenind la banda 1 sau 2 după ce ați trecut înaintea lor.
Deplasarea în situații speciale
Atunci când aveți la dispoziție o bandă special destinată vehiculelor lente, o veți alege pe aceasta pentru deplasarea cu vehicule grele, lente sau cu mase sau gabarit depășit. Dacă banda specială pentru vehicule ce se deplasează cu viteză redusă nu există, veți alege prima bandă de lângă bordură sau acostament.
Dacă linia tramvaiului este amplasată pe banda 3, drumul având maxim două alte benzi pe sens, conducătorii auto au dreptul să folosească și această bandă 3. Acest lucru este permis doar cu obligația părăsirii benzii și acordării priorității atunci când se apropie tramvaiul. Dacă există trei benzi pe sensul de mers, iar linia tramvaiului este amplasată pe banda 4, conducătorii auto nu voie să folosească această bandă 4.
Atunci când drumul este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, veți avea dreptul să utilizați doar această pistă în cazul în care vă deplasați cu o bicicletă sau trotinetă electrică. Dacă această pistă nu există, veți putea conduce trotineta electrică doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă permisă este de 50km/h pentru vehicule.
Spor la învățat!